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Inre: Request for ruling on behalf of

Company M = -
Company S =
Company F =

Plan 1 =

Dear

This letter is in response to your letter, dated August 10, 1999, in which you requested rulings on
behalf of Company M related to amounts realized as a result of the conversion of Company S from
a mutual insurance company to a stock insurance company, Company F. Your request was
amended in a telephone call with and of our office on October 10,
2001, and in a letter dated November 15, 2001. In your request, as amended, you requested rulings
that the amounts realized as a result of the conversion of Company S from a mutual insurance
company to a stock insurance company, Company F, are assets of Plan 1 and may be distributed to
participants of Plan 1, and that Company M will not be subject to an excise tax under section 4980
of the Internal Revenue Code (Code) on such amounts.

Facts

According to the facts as stated, Company M is an S corporation whose primary business is_

and . Company M is the sponsor of Plan 1, a
defined benefit plan with a calendar year plan year. Company M also maintains a profit sharing
plan, Plan 2, for its employees. Company M resolved on . ), to increase certain
benefits under Plan 1, and the resulting amendment to Plan 1 was adopted on .

effective . . Plan 1 was terminated, effective 1 , by a board
resolution on », which stated that any excess assets were to be used to increase
benefits for active plan participants in a manner recognizing length of service and consistent with
the requirements of the Code. Company M filed Form 5310 with the Internal Revenue Service
(Service) and received a determination letter, dated March 19, 1998, stating that the termination
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did not adversely affect the qualified status of Plan 1. After distribution and receipt of all
required benefit election forms, the assets of Plan | were distributed during . and

» at which time no surplus assets remained. All participants received 100 percent of
their accrued benefit on termination (100 percent of the present value of their accrued benefit in
the case of a single sum). The Form 5500 for and a finaf 5500-C/R (for the plan year
beginning . ) were filed on .

At the time of termination of Plan 1, all assets of Plan 1 were invested in two Group Annuity
Contracts issued by Company S, 2 mutual insurance company. Following the termination of
Plan 1, Company S became a stock insurance company doing business as Company F. In a letter

dated , Company M was notified that shares of stock in Company F (with
an approximate market value of $ 1 had been issued to Company M on behalf of Plan 1.
An account was established on . , by Company M for the sole purpose of holding the

stock (or proceeds therefrom). In a letter dated August 10, 1999, Company M requested-a ruling
from the Service with respect to the treatment of the stock (or proceeds therefrom) resulting from
the demutualization of Company S.

Section 10.1.3 of Plan 1, as restated effective January 1, 1994, provides that upon termination or
partial termination of the Plan, the rights of each affected participant to benefits accrued to the
date of termination or partial termination shall be fully vested to the extent funded. Under this
section, after the allocation of the Plan’s assets pursuant to the Plan’s termination, if surplus
assets remain after all liabilities of the Plan have been satisfied in full, such surplus shall revert to
the Employer. Section 10.5 of Plan 1 provides that if, after allocation of the Plan assets pursuant
to the amendment required by that section, surplus assets remain after all liabilities of the Plan
have been satisfied in full, such surplus shall revert to the Employer except that if this provision
permitting the reversion to the Employer of surplus assets (if any) has been added to the Plan by
way of amendment or restatement where no equivalent Plan provision existed immediately prior
to such amendment or restatement, then this provision shall not be treated as effective before the
end of the fifth calendar year following the date of adoption of such amendment or restatement.

Section 8.5 of the Plan, as adopted August 12, 1985, and prior to the 1994 restatement (the prior
plan), provides that upon termination or partial termination of the Plan the Employer shall amend
the Plan so as to provide for the allocation of plan assets as required by law. In such event the
rights of each affected Participant to benefits accrued to the date of termination or partial
termination shall be fully vested and nonforfeitable to the extent funded. If, after allocation of
the Plan assets pursuant to the amendment required by this section, all liabilities of the plan have
been satisfied in full and there remain surplus Plan assets not necessary to satisfy the liabilities of
the Plan, such surplus shall revert to the Employer.

Company M has stated its belief that the stock issued by Company F on behalf of Plan 1 (or
proceeds therefrom) constitutes investment income to Plan 1, the existence of which was
unknown and unknowable at the time of termination of Plan 1. Company M has stated its belief
that, absent any action on its part, under the terms of Plan 1 the stock (or proceeds therefrom)
would revert to Company M as surplus assets. However, Company M has stated that it does not
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wish to receive any reversion of this surplus. Company M has stated that it would like all
proceeds from the stock 1ssued by Company F to be used to benefit participants of Plan 1.
Therefore, Company M proposes to amend Plan 1 to increase the benefits of Plan 1 participants
and beneficiaries as of the termination date of Plan 1 to the extent that, after any expenses
associated with the calculation and distribution of such benefit increases are paid, no proceeds
from the stock issued by Company F remain.

Rulings Reguested

Based on the facts as stated, the following rulings have been requested.

1. The proceeds realized as a result of the receipt and subsequent sale of Company F
stock may be treated as assets of Plan 1 and may be used to increase benefits of
participants and beneficiaries of Plan 1.

2. If all of the proceeds resulting from the receipt and subsequent sale of Company F
stock are used to increase benefits of Plan 1 participants and beneficiaries and pay any
expenses associated with the calculation and distribution of such benefit increases, then a
reversion of surplus assets to Company M will not occur, and Company M will not be
subject to an excise tax under Code section 4980 with respect to these proceeds.

Applicable Law

Section 4980 of the Internal Revenue Code provides rules for the tax applicable on the reversion
of qualified plan assets to an employer. Section 4980(a) provides for the imposition of a tax of
20 percent of the amount of any employer reversion from a qualified plan. Section 4980(b)
provides that the tax under section 4980(a) is to be paid by the employer maintaining the plan.
Section 4980(d) provides, in general, that section 4980(a) is applied by substituting "50 percent"
for "20 percent” with respect to any employer reversion from a qualified plan unless (A) the
employer establishes or maintains a qualified replacement plan, or (B) the plan provides benefit
increases meeting the requirements of section 4980(d)(3).

Section 4980(c)}(2)(A) of the Code provides that the term “employer reversion” means the
amount of cash and the fair market value of other property received (directly or indirectly) by an
employer from the qualified plan. Section 4980(c)(2)(B)(i) provides that the term employer
reversion does not include, except as provided in regulations, any amount distributed to or on
behalf of any employee (or his beneficiaries) if such amount could have been so distributed
before termination of such plan without violating any provision of section 401.

Section 401(a)(4) and the regulations thereunder provide that qualified plans must not
discriminate in favor of highly compensated employees (within the meaning of section 414(q)).

Section 401(a)(16) of the Code provides that a qualified plan must not provide for benefits or
contributions that exceed the limitations of section 415.
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Rationale

Plan 1 was terminated, effective , by a board resolution on .

which stated that any excess assets were to be used to increase benefits for active plan
participants in a manner recognizing length of service and consistent with the requirements of the
Code. Plan 1 was amended on . ] , to increase benefits effective .
Following termination, Plan 1’s assets were distributed during . and
and all participants received the full value of their accrued benefits. Following these
distributions, there were no surplus assets that could revert to Company M.

1

All of the assets of Plan 1 were held in two annuity contracts of Company S. After the
termination of Plan 1, the increase in benefits effective on the first day of the year of termination,
and subsequent distribution of assets, Plan 1 had no remaining assets. Following the termination
of Plan 1 and distribution of assets, the mutual insurance company that had held Plan 1’s assets,
Company S, became a stock insurance company, Company F. In. , Company M
received notice that shares of stock in Company F had been issued to Company M on
behalf of Plan 1. Once the stock was issued, Company M established an account solely for the
purpose of holding any proceeds from this stock. The stock was eventually sold and the proceeds
deposited in this account. Company M has not held or used any of the assets held in this account.
Because the assets resulting from the demutualization of Company S were not known or held by
Plan 1 at the time of termination, the assets could not be distributed to participants at that time.
The demutualization of Company S and the subsequent issuance of Company F stock on behalf
of Plan 1, in effect, caused Plan 1 to have assets after its date of termination and subsequent
distribution of assets. Section 10.5 of Plan 1 provides that, on termination, assets remaining after
all Plan liabilities have been satisfied in full revert to Company M. As all liabilities under Plan 1
as of the date of termination were satisfied, these additional assets could revert to Company M
under the terms of Plan 1. Company M has stated that it does not want to receive any of the
assets resulting from the demutualization of Company S, and would like these assets distributed
to Plan 1 participants as benefit increases. For these purposes, Company M will amend Plan 1 to
increase participants’ benefits in a manner that is nondiscriminatory and that does not violate the
limitations of section 415 of the Code.

Under Code section 4980(c}(2)(A), an employer reversion is defined as the amount of cash and
the fair market value of other property received (directly or indirectly) by an employer from a
qualified plan. The assets resulting from the demutualization of Company S, subsequent
issuance of Company F stock on behalf of Plan 1, and sale of such stock, may be treated as assets
of Plan 1 for purposes of section 4980 of the Code. Because Plan 1 is treated as having assets, it
is possible for the participants of Plan 1 to receive these assets if participants’ benefits under Plan
1 are increased. For purposes of Code section 4980, the assets held in the account created solely
to hold such assets are treated as assets held by a defined benefit plan. For these purposes, Plan 1
will be treated as still existing and may be amended to increase benefits, provided such increases
do not cause the plan to fail to satisfy qualification requirements, including the requirements that
benefits be nondiscriminatory in amount, and not exceed the limitations of section 415 of the
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Code. Section 4980(c)(2)(B)(i) of the Code provides that the term employer reversion does not
include amounts distributed to or on behalf of any employee (or his beneficiaries) if such
amounts could have been so distributed before termination of the plan without violating section
401. Accordingly, if Plan 1 is amended to increase benefits and such increases do not violate
section 401, the assets of Plan 1 (net of expenses) may be distributed to the participants and
beneficiaries of Plan 1, and such distributions will be treated as distributions from Plan 1, eligible
for the same tax treatment as other distributions from Plan 1. Because Company M will not
receive any surplus amounts from Plan 1 following such distributions, no reversion subject to tax
under section 4980 will occur.

Holdings

1. The proceeds realized as a result of the receipt and subsequent sale of Company F
stock are assets of Plan 1 and may be used to increase benefits of Plan 1 participants and
beneficiaries.

2. If all of the proceeds resulting from the receipt and subsequent sale of Company F
stock are used to increase benefits of Plan 1 participants and beneficiaries and pay any
expenses associated with the calculation and distribution of such benefit increases, then a
reversion of surplus assets to Company M will not occur and Company M will not be
subject to an excise tax under Code section 4980 with respect to these proceeds.

This ruling is directed only to the organization that requested it. Section 6110(k)(3) of the Code
provides that it may not be used or cited by others as precedent.

If you have questions please call at
(not a toll-free number). In any correspondence relating to this letter, please refer to
as well.
Sincerely yours,

Martin L. Pippins, Manager
Employee Plans Actuarial Branch 2

Tax Exempt and Government Entities
Division
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