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Taxpayer  = ------------------- 
UK Group  = ------------------- 
A Co   = -------------- 
B Co   = ---------------------------------------------- 
C Co   = ---------------- 
US Co   = ---------------- 
Year 1   = ------- 
Year 2   = ------- 
Date 3   = ----------------------- 
Date 4   = ------------------ 
Date 5   = -------------------------- 
Date 6   = -------------------------- 
Country X  = ---------------- 
 
Dear ---------------- 

This is in response to a request dated June 10, 2004 for a private letter ruling under 
Article 10, Dividends, of the Convention Between the Government of the United States 
of America and the Government of the United Kingdom of Great Britain and Northern 
Ireland for the Avoidance of Double Taxation and the Prevention of Fiscal Evasion with 
Respect to Taxes on Income and on Capital Gains, signed at London on July 24, 2001, 
as amended by a Protocol signed at Washington on July 19, 2002 (the “Treaty”). 
 
The ruling contained in this letter is based upon information and representations 
submitted by the Taxpayer and accompanied by a penalties of perjury statement 
executed by an appropriate party.  While this office has not verified any of the material 
submitted in support of the request for rulings, it is subject to verification on 
examination. 

FACTS 
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Taxpayer is a U.K. corporation and member of the UK Group, a multinational group of 
corporations headed by A Co.  For the period from Year 1 through Year 2, Taxpayer 
was the 100 percent direct legal owner of B Co, a resident of Country X that made an 
election to be a disregarded entity on Date 3.  Since Date 4, Taxpayer has also owned 
100 percent of C Co, another Country X company that made an election to be a 
disregarded entity on Date 5.  

On Date 6, a restructuring occurred and B Co was recapitalized.  The B Co stock held 
by Taxpayer was converted to Class A stock.  B Co created two additional classes of 
stock, Class B and Class C, which were issued to C Co in exchange for property.  Thus, 
since Date 6, B Co has been legally owned directly by Taxpayer and C Co, a 
disregarded entity of which the sole legal owner is Taxpayer.  C Co’s ownership does 
not affect B Co’s status as a disregarded entity because C Co is also Taxpayer’s wholly 
owned disregarded entity. 

B Co has been the 100 percent direct legal owner of US Co since at least Date 3.  The 
UK Group has recently concluded that it would be preferable for Taxpayer to own US 
Co directly rather than through B Co.  Accordingly, B Co transferred its interest in US 
Co to Taxpayer.  It is contemplated that US Co will repurchase some of its stock from 
Taxpayer less than 12 months after Taxpayer acquires legal title to the shares of US 
Co.  Taxpayer represents that, for U.S. tax purposes, this would be a dividend to the 
extent of US Co’s earnings and profits.  Taxpayer also represents that it would be a 
dividend under Article 10(10)(a) of the Treaty.   
 

RULING REQUESTED 

For purposes of the 12-month stock ownership requirement in Article 10(3)(a) of the 
Treaty, the Taxpayer is the direct owner of shares in US Co that are directly owned by 
wholly-owned, disregarded entities of the Taxpayer. 

 
LAW AND ANALYSIS 

Under the general rule of Article 10(1) of the Treaty, a Contracting State may tax its 
residents on dividends paid by a company that is a resident of the other Contracting 
State.  Under Article 10(2), the State of source may also tax dividends, subject to 
certain limitations.  Article 10(3) provides for exclusive residence-State taxation with 
respect to certain dividends paid by a company resident in one Contracting State to a 
company resident in the other Contracting State. 

Under Article 10(3)(a), dividends are not taxable in the source State if the beneficial 
owner is a company resident in the other Contracting State that has owned shares 
representing 80 percent or more of the voting power of the company paying the 
dividends for a 12-month period ending on the date the dividend is declared and certain 
other requirements are satisfied.  The Treasury Department Technical Explanation to 
Article 10(3)(a) clarifies that such shares must have been “owned directly.”   
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Taxpayer has wholly owned US Co through disregarded entities since --------, but it has 
held legal title to the shares of US Co for less than 12 months.  Accordingly, to meet the 
12-month holding period required under Article 10(3)(a), Taxpayer’s ownership of US 
Co’s shares during the time that its disregarded entities held legal title to such shares 
must be considered to be direct ownership.  Taxpayer requests a ruling on the sole 
issue of whether, for purposes of the 12-month stock ownership requirement contained 
in Article 10(3)(a), Taxpayer was considered the direct owner of the shares of US Co 
that were owned through its wholly-owned, disregarded entity.    

While the Technical Explanation to Article 10(3)(a) clarifies that the term “owned” 
includes only direct ownership, it does not define what types of ownership will be 
considered direct ownership.  Under Article 3(2), General Definitions, unless the context 
otherwise requires or the competent authorities agree on a common meaning, an 
undefined term will have the meaning that it would have under the law of the State 
applying the Treaty, with any meaning under the applicable tax laws of that State 
prevailing over a meaning given to the term under other laws.  Thus, the term “directly 
owned” will have the meaning that it has under U.S. law, unless the context otherwise 
requires.    

Treasury Regulation section 301.7701-(3)(a) allows a business entity that is not a per se 
corporation to elect its classification for federal tax purposes.  An eligible entity with a 
single owner can elect to be disregarded as an entity separate from its owner.  Under 
Treas. Reg. section 301.7701-2(a), if an entity is disregarded, “its activities are treated 
in the same manner as a sole proprietorship, branch, or division of the owner.”   

Domestic law clearly contemplates that the sole owner of a disregarded entity is 
considered to own the assets of the disregarded entity for federal tax purposes.  Under 
Treas. Reg. section 1.367(e)-1(b)(1)(B)(2), “. . . stock owned by or for an entity that is 
disregarded as an entity separate from its owner (disregarded entity) under § 301.7701-
3 of this chapter are owned directly by the owner of such disregarded entity.”  
[Emphasis added.]  Accordingly, for purposes of the 12-month stock ownership 
requirement in Article 10(3)(a) of the Treaty, Taxpayer will be considered to directly own 
the shares of US Co that are owned by its wholly-owned, disregarded entities unless the 
context otherwise requires.   

As noted above, Article 3(2), General Definitions, provides that an undefined term will 
have the meaning that it would have under the law of the State applying the Treaty,  
unless the context otherwise requires.  The Technical Explanation to Article 3 explains 
that:  
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The reference in both paragraphs 1 and 2 to the “context otherwise requir[ing]” a 
definition different from the treaty definition, in paragraph 1, or from the internal 
law definition of the Contracting State whose tax is being imposed, under 
paragraph 2, refers to a circumstance where the result intended by the 
Contracting States is different from the result that would obtain under either the 
paragraph 1 definition or the statutory definition.  Thus, flexibility in defining terms 
is necessary and permitted. [Emphasis added.]   

Therefore, to determine whether the “context” requires a definition of direct ownership 
that is different from that which is found in domestic law, it is necessary to determine 
whether the result that the Contracting States intended would be obtained under the 
provisions of Article 10(3). 

The Joint Committee on Taxation Explanation of the Treaty discusses the rationale for 
the zero rate of withholding with respect to dividends, stating: 

If the dividend-paying corporation is at least 80-percent owned by the 
dividends-receiving corporation, it is arguably appropriate to regard the 
dividend-receiving corporation as a direct investor (and taxpayer) in the 
source country in this respect, rather than regarding the dividend receiving 
corporation as having a remote investor-type interest warranting the 
imposition of second-level source-country tax. 

Thus, the purpose of Article 10(3)(a) was to eliminate the withholding tax on certain 
direct investment.  As noted above, the threshold for being considered a direct investor 
under Article 10(3)(a) is direct ownership of at least 80-percent of the payor’s voting 
shares for the 12-month period ending on the date the dividend is declared.  Eligibility 
for the zero rate of withholding tax provided by subparagraph (a) is also subject to 
additional restrictions.  One such restriction states that companies qualifying for treaty 
benefits by virtue of the active trade or business or ownership-base erosion test must 
have acquired shares representing 80 percent or more of the voting stock of the 
company paying the dividends prior to October 1, 1998.  According to the Technical 
Explanation, 

[t]his restriction supplements those imposed under Article 23 (Limitation 
on Benefits), and is necessary because of the increased pressure on the 
Limitation on Benefits tests resulting from the fact that the Convention is 
one of the first U.S. tax treaties to provide for a zero rate of withholding on 
inter-company dividends. The test is intended to prevent companies from 
re-organizing in order to become eligible for the zero rate of withholding 
tax in circumstances where the Limitation on Benefits provision does not 
provide sufficient protection against treaty-shopping.  



 
PLR-131778-04 
 

5 

The Technical Explanation continues to explain that, 

[i]n order to prevent this type of treaty-shopping, the Convention imposes 
an additional holding requirement on companies that qualify for benefits 
only under the "active conduct of a trade or business" test (paragraph 4 of 
Article 23) or under the "ownership-base erosion" test (paragraph 2(f) of 
Article 23). For those companies, the zero rate of withholding tax is 
available only with respect to dividends received from companies that the 
recipient company owned, directly or indirectly, prior to October 1, 1998.  

The 12-month holding period requirement contained in paragraph 3(a) is, therefore, not 
necessary to prevent companies from re-organizing in order to become eligible for the 
zero rate of withholding tax in circumstances where the Limitation on Benefits provision 
does not provide sufficient protection against treaty-shopping; rather the threshold is 
necessary to prevent the short-term shifting of ownership of a subsidiary to obtain the 
benefit of the zero rate. 

In the case at hand, defining the term “direct ownership” to include stock directly owned 
by Taxpayer’s disregarded entity is not contrary to the purpose of Article 10(3)(a)—the 
elimination of the withholding tax on direct investment—and does not cause a result that 
was not intended by the Contracting Parties.   Accordingly, on the facts presented, the 
context does not require “direct ownership” to be defined in a manner that differs from 
domestic law. 

Based solely on the information submitted and the representations made by the 
taxpayer, we conclude that for purposes of the 12-month stock ownership requirement 
in Article 10(3)(a) of the Treaty, Taxpayer is the direct owner of shares in US Co that 
are directly owned by wholly-owned, disregarded entities of the Taxpayer.    
 
Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied concerning the 
tax consequences of any aspect of any transaction or item discussed or referenced in 
this letter.   No opinion is expressed as to whether Taxpayer has derived dividends 
within the meaning of the regulations under Code section 894(c) or Article 1(8) of the 
Treaty.   No opinion is expressed as to whether Taxpayer qualifies for benefits under 
Article 23 of the Treaty. 
 
This ruling is directed only to the taxpayer requesting it.  Section 6110(k)(3) of the Code 
provides that it may not be used or cited as precedent. 
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In accordance with the Power of Attorney on file with this office, a copy of this letter is 
being sent to your authorized representative. 
 

Sincerely, 
 
________________________________ 
/s/Karen Rennie 
Senior Technical Reviewer 
Office of Associate Chief Counsel (INTL) 
 
  

 
cc: 


