
 

 

 
Internal Revenue Service Department of the Treasury 

Washington, DC 20224 

Number: 200724012 
Release Date: 6/15/2007 
Index Number:  61.44-00, 111.00-00, 

1222.00-00 
 
---------------------- 
----------------------------- 
---------------------------- 
 
 

- 
 
 

 
 

 
Third Party Communication: None 
Date of Communication: Not Applicable 

Person To Contact: 
-------------------, ID No. ------------- 
Telephone Number: 
--------------------- 
Refer Reply To: 
CC:ITA:B01 
PLR-161356-05 
Date: March 1, 2007 
 

Legend Legend 
 
Joint account: -------------------------------------- 
 
Year 1: ------- 
 
Year 2: ------- 
 
Year 3: ------- 
 
$A: -------------------------------- 
 
$B: ------------ 
 
$C: ----------- 
 
$D: ----------- 
 
$E: ----------- 
 
Dear Mr. ----------: 
 
This letter responds to your correspondence, dated --------------------------, requesting a 
ruling that an amount you received pursuant to a “Release and Settlement Agreement” 
(Settlement Agreement) is taxable as long-term capital gain in the year of its receipt.  In 
-------------- your request was forwarded to our office for response. 

 
BACKGROUND 

 
You and your spouse established three accounts with a stockbroker and the firms at 
which the stockbroker worked while he managed your accounts (hereinafter collectively 
referred to as “stockbroker”).  Two of the three accounts were Individual Retirement 
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Accounts (IRAs), one for you and one for your spouse.  (The two IRAs and the amounts 
allocable to them under the Agreement are not part of this ruling request, and this ruling 
does not apply to them.)   
 
The remaining account was a taxable investment account held in your joint names 
(hereinafter, joint account).  In Year 1, you sustained a loss of $A with respect to the 
termination of the joint account that you treated as a long-term capital loss on your Year 
1 federal income tax return.  This loss, combined with the carryover of prior capital 
losses with respect to the same account, less the amounts you deducted in years prior 
to Year 3, was a total capital loss carryover of $B to Year 3.   
 
You believed your stockbroker caused the losses by mishandling your account, and you 
contacted the stockbroker numerous times, trying to recoup your losses.  To put an end 
to this dispute, you signed the Settlement Agreement, under which the stockbroker paid 
you $C in Year 3.    
 
The $C was allocated proportionally among the three accounts based upon their fair 
market values at closing.  The Agreement earmarked $D for the IRAs, effectuated by 
journal entries.   
 
The remaining $E due under the Settlement Agreement was paid to you in cash in Year 
3.  Although the Agreement itself did not earmark this amount, you believe it is a partial 
recovery of the long-term capital losses that were claimed with respect to the joint 
account on your prior returns.  
 

LAW AND ANALYSIS 
 
Whether the Recovery is Includable in Gross Income. 
 
Section 61 of the Code provides that, except as otherwise provided, gross income 
means all income from whatever source derived.  Thus, gross income includes all 
receipts, except those not subject to tax.      
 
Section 111 of the Code provides that gross income does not include income 
attributable to the recovery during the taxable year of any amount deducted in a prior 
taxable year to the extent that amount did not reduce the amount of tax imposed in the 
prior year.  
 
Section 111 (known as the tax benefit rule) may apply to exclude part, or all of a 
recovery from gross income.  Although the rule is couched in terms of the amount that is 
excludable from income, by implication the rule affirms that the amount not excluded is 
included in gross income.  The rule comes into play when a taxpayer recovers, in a 
subsequent year, all or part of an amount the taxpayer deducted in an earlier year.  The 
amount of the recovery excluded in the subsequent year is that amount that did not 
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reduce tax in a prior year.  The rule strives to achieve the same tax effect, over two 
different years, as that obtained if both transactions had occurred in the same taxable 
year. 
 
Section 111(c) of the Code provides that an increase in a carryover which has not 
expired before the beginning of the taxable year in which the recovery or adjustment 
takes place shall be treated as reducing the tax imposed.  This provision deems a 
taxpayer to have received a tax benefit with respect to a carryover that can still be used. 

 
You deducted part of your capital losses, attributable to your joint account, in Year 1 
and prior years and carried over the unused portion of these losses.  At the beginning of 
Year 3, the unused portion of the losses from the joint account was $B.  In the same 
year, you received $E under the Settlement Agreement allocable to the joint account, 
which amount we agree was a recovery of $E of your previous capital losses.  However, 
since your capital loss carryovers were increased by the $E, and the carryovers had not 
expired in Year 3, the $E is considered as having produced a reduction in your tax.  
Because of this tax benefit, under § 111 of the Code the $E recovery is not excludable 
from your gross income in Year 3.  As discussed next, however, this amount is capital 
gain that may be used to absorb your loss carryover. 
 
Whether the Taxable Recovery is Ordinary Income or Capital Gain.  
 
Section 1211(b) of the Code provides that for taxpayers other than corporations capital 
losses for a year are allowed only to the extent of that year's capital gains, plus $3,000 
($1,500 if married filing separately).  Excess losses are carried over to later years under 
§ 1212. 
 
In general, the character of settlement proceeds is determined under the principles 
developed by the Supreme Court in the case of Arrowsmith v. Commissioner,  
344 U.S. 6 (1952), which held that a taxpayer who was required to pay a liability 
attributable to capital gain realized on the liquidation of stock in a prior year must treat 
the payment as a capital loss.  The Supreme Court held that two transactions, one 
occurring subsequent to the other, and each integrally related, should be treated as 
parts of the same transaction, so that the subsequent event should relate back and be 
given the same character as the prior transaction.  This relation-back doctrine is 
premised on the idea that the tax consequences should be roughly the same as if the 
prior and the subsequent transactions had occurred at the same time. 
 
Rev. Rul. 79-278, 1979-2 C.B. 302, concerns the character of a payment received in 
settlement of a lawsuit with respect to an earlier capital loss.  In 1974, the taxpayer 
incurred a short-term capital loss on the sale of stock in corporation M.  In 1975, the 
taxpayer sued M alleging that the loss resulted from violations of securities laws by M.  
The case was settled in 1977 and the taxpayer received a payment from M in 1978.  
Citing Arrowsmith and Bresler v. Commissioner, 65 T.C. 182 (1975), which applied the 
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Arrowsmith principle to an item of income rather than expense, Rev. Rul. 79-278 holds 
that the settlement recovery is considered a short-term capital gain. 
 
The reasoning of Arrowsmith and Rev. Rul. 79-278 applies in your case.  Under your 
facts, the earlier transactions were the capital losses in your joint account, and the 
subsequent transaction was the Year 3 $E payment received under the Settlement 
Agreement.  The Year 3 transaction derived its context and its meaning from the 
backdrop of the prior transactions; had the Year 3 transaction occurred in the year or 
years you sustained the prior losses, your prior long-term capital losses would have 
been that much less.    
 
Accordingly, the $E payment in Year 3 is long-term capital gain, not ordinary income, 
and your Year 3 capital losses, including the amounts carried over from prior years, are 
deductible against the $E in Year 3 under § 1211 of the Code.  Your capital loss 
carryovers to years after Year 3 are reduced accordingly. 
 
You have already filed your tax return for Year 3.  Because this request for a private 
letter ruling was submitted before you did so, however, your request was timely and you 
may file a claim for refund amending your Year 3 return to be consistent with this letter 
ruling.  You should attach a copy of this letter ruling to your refund claim.  See Rev. 
Proc. 2007-1, §§ 5.01, 7.05, 2007-1 I.R.B. 1, 10, 27. 
 
Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied concerning the 
tax consequences of any aspect of any transaction or item discussed or referenced in 
this letter.  This ruling is directed only to the taxpayer requesting it.  Section 6110(k)(3) 
provides that it may not be used or cited as precedent. 
 
 

Sincerely, 
 
 
 
Thomas Albert Luxner 
Branch Chief, Branch 1 
(Income Tax & Accounting)  


