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This chief counsel advice responds to your request for assistance dated October 26, 
2007.  This advice may not be used or cited as precedent. 

ISSUE 

Does Rev. Rul. 67-438, 1967-2 C.B. 82, apply to Navy enlisted personnel as well as 
officers? 

CONCLUSION 

Rev. Rul. 67-438 applies to Navy enlisted personnel in the same manner as officers. 

LAW AND ANALYSIS 

Section 162(a)(2) of the Internal Revenue Code allows a deduction for ordinary and 
necessary business expenses when traveling away from home.   
 
Rev. Rul. 67-438 holds that, for purposes of § 162(a)(2), the home of a naval officer 
who is assigned to permanent duty aboard a ship that has regular eating and living 
facilities, such as an aircraft carrier, battleship, cruiser, destroyer, submarine, or supply 
ship, is aboard the ship. 
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We conclude that the taxpayer’s status as an officer is not relevant to the legal analysis 
or holding of the revenue ruling, and that the ruling applies equally to Navy enlisted 
personnel who are on permanent duty aboard a ship that has regular eating and living 
facilities.  A naval officer or enlisted member whose home for purposes of § 162(a)(2) is 
a naval vessel may deduct unreimbursed expenses for travel away from home that are 
properly substantiated and deductible under § 162(a)(2).  We note however, that a 
naval vessel in dry dock is not the home of its crew (officer or enlisted) for these 
purposes.  Griffin v. Commissioner, T.C. Memo 1992-186. 
 
Please call -------------------- at --------------------- if you have any further questions. 


