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Date 1   = -------------------------- 
 
OP   = ---------------------------------------------------- 
 
TRS   = ---------------------------------- 
 
Month 1  = ------------------ 
 
Management  = --------------------------------------- 
 
Month 2  = ---------------------- 
 
Date 2   = --------------------------- 
 
a   = -----  
 
b   =  ---- 
 
c   = ------ 
 
Hotel A  =  --------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
 
Hotel B  = ------------------------------------------------- 
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Hotel C  = ---------------------------------------------- 
 
Year 1   = ------- 
d   = ---- 
 
Hotel D  = ----------------------------------------------------- 
 
e   = ---- 
 
f   = -- 
 
Corporation A = --------------------------------------------------------- 
 
Date 3   = ---------------- 
 
 
Dear --------------: 
 
 This is in reply to a letter dated November 6, 2007, requesting a private letter 
ruling on behalf of Taxpayer.  Specifically, you have requested a ruling that 
Management qualifies as an eligible independent contractor under section 856(d)(9)(A) 
of the Internal Revenue Code, with respect to certain hotels owned by Taxpayer, so 
long as Management qualifies as an independent contractor. 
 
Facts: 
 
 Taxpayer is a self-advised, publicly traded real estate investment trust (REIT) 
that elected to be treated as a REIT for its tax year ended Date 1.  Taxpayer owns 
substantially all of its assets and conducts most of its operations through OP, a limited 
partnership in which Taxpayer owns substantially all of the interests.  OP owns all of the 
stock of TRS, a taxable REIT subsidiary of Taxpayer.  TRS has certain wholly-owned 
subsidiaries. 
 
 As of Date 2, Taxpayer and its affiliates owned approximately a hotels, which are 
primarily leased to TRS.  TRS contracts with hotel management companies to operate 
the hotels under management contracts.  Most of the hotels are operated by the 
management companies under franchise licenses or brand management agreements 
with national brand hotel companies.  The number of hotels under management 
contacts with each company varies depending on factors such as the sale of hotels and 
the purchase of other hotels. 
 
 In Month 1, TRS entered into management agreements with Management, a 
hotel management company wholly-owned by Taxpayer’s Chairman and Taxpayer’s 
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President and Chief Executive Officer, to operate four hotels.  In Month 2, TRS entered 
into management agreements with Management to operate six additional hotels.  As of 
Date 2, Taxpayer’s Chairman owned approximately b percent of Taxpayer’s common 
stock and approximately c percent of OP.  At the same time, Taxpayer’s President and 
Chief Executive Officer also owned approximately b percent of Taxpayer’s common 
stock and approximately c percent of OP.  Taxpayer has represented that the terms of 
the management agreements with Management were approved by Taxpayer’s 
independent directors and were based on customary arrangements.       
 
 In Month 1, when TRS entered into the management agreement with 
Management to operate the four hotels, Management and persons related to 
Management within the meaning of section 856(d)(9)(F) (the “Management Group”) 
operated Hotels A, B, and C (the “Hotels”) for persons unrelated to Taxpayer and TRS.  
Taxpayer represents that the Hotels are qualified lodging facilities within the meaning of 
section 856(d)(9)(D)(i) of the Code.  In Month 2, when TRS entered into management 
agreements with Management to operate the other six hotels, the Management Group 
no longer operated Hotel C. The Management Group provides substantially all the 
management and operational functions in connection with the operation of the Hotels 
with its own employees.  As of Date 2, the Management Group manages e hotels for 
Taxpayer. 
 
 The Management Group and its predecessor entities have been in the hotel 
management business for more than d years.  Through Year 1, Management Group 
operated approximately d hotels for persons unrelated to Taxpayer or TRS.  The decline 
in the number of hotels operated by the Management Group is due primarily to sales of 
hotel properties that were managed by the Management Group, including some 
acquired by Taxpayer.  Management Group has continued to actively pursue hotel 
management contracts with parties unrelated to Taxpayer and TRS.  The Management 
Group has recently agreed to manage Hotel D, at which it employs approximately d 
employees and contractors.    
 
Law and Analysis: 
 

To qualify as a REIT, an entity must derive at least 95 percent of its gross income 
from sources listed in section 856(c)(2) and at least 75 percent of its gross income from 
sources listed in section 856(c)(3).  “Rents from real property” are among the sources 
listed in both of those sections.   

 
Section 856(d)(1) defines rents from real property to include rents from interests 

in real property, charges for services customarily rendered in connection with the rental 
of real property, and rent attributable to certain leased personal property.  However,      
section 856(d)(2)(C) excludes “impermissible tenant service income” from the definition 
of rents from real property.  Section 1.856-4(a) of the Income Tax Regulations provides 
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that “rents from real property” means, generally, the gross amounts received for the use 
of, or the right to use, real property of the REIT.  

 
 Under section 1.856-3(g), a REIT that is a partner in a partnership is deemed to 

own its proportionate share of each of the assets of the partnership and to be entitled to 
the income of the partnership attributable to that share.  For purposes of § 856, the 
interest of a partner in the partnership's assets is determined in accordance with the 
partner's capital interest in the partnership.  The character of the various assets in the 
hands of the partnership and items of gross income of the partnership retain the same 
character in the hands of the partners for all purposes of section 856. 

 
Section 856(d)(2)(B) provides, in part, that except as provided in section 

856(d)(8), the term “rents from real property” does not include any amount received or 
accrued directly or indirectly from any person if the REIT owns, directly or indirectly - (i) 
in the case of any person that is a corporation, stock of such person possessing 10 
percent or more of the total combined voting power of all classes of stock entitled to 
vote, or 10 percent or more of the total value of shares of all classes of stock of such 
person; or (ii) in the case of any person that is not a corporation, an interest of 10 
percent or more in the assets or net profits of such person.  Section 856(d)(5) provides 
that for purposes of section 856(d), the rules prescribed in section 318(a) apply for 
determining the ownership of stock, assets, or net profits of any person, except as 
modified by subparagraphs (A) and (B) of section 856(d)(5). 

 
Section 856(d)(8)(B) provides that amounts paid to a REIT by a TRS shall not be 

excluded from “rents from real property” by reason of section 856(d)(2)(B) when a REIT 
leases a qualified lodging facility to a TRS, and the property is operated on behalf of the 
TRS by a person who is an eligible independent contractor. 

 
Section 856(d)(9)(A) provides that the term “eligible independent contractor” 

means, with respect to any qualified lodging facility, any independent contractor if, at the 
time such contractor enters into a management agreement or similar service contract 
with the TRS to operate the facility, the contractor (or any related person) is actively 
engaged in the trade or business of operating qualified lodging facilities for any person 
who is not a related person with respect to the REIT or the TRS.   

 
Section 856(d)(9)(F) provides that persons shall be treated as related to each 

other if such persons are treated as a single employer under subsection (a) or (b) of 
section 52. 

 
Section 856(d)(9)(D)(i) generally provides that the term “qualified lodging facility” 

means any lodging facility unless wagering activities are conducted at or in connection 
with such facility by any person who is engaged in the business of accepting wagers 
and who is legally authorized to engage in the business at or in connection with such 
facility.    
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 Although not definitive with respect to determining whether an independent 

contractor is “actively engaged” in the trade or business of operating qualified lodging 
facilities under section 856(d)(9)(A), section 1.355-3(b)(2)(iii) of the regulations is 
instructive in determining if that requirement is satisfied.  The regulation provides that 
the determination of whether a trade or business is actively conducted will be made 
from all of the facts and circumstances.  In defining “active conduct “ of a trade or 
business, section 1.355-3(b)(2)(iii) indicates that for a trade or business to be actively 
conducted, substantial management and operational activities generally must be directly 
carried on by the corporation itself, and such activities generally do not include the 
activities of others outside the corporation, including independent contractors.  
However, the fact that a portion of a corporation’s business activities is performed by 
others will not preclude the corporation from being engaged in the active conduct of a 
trade or business if the corporation itself directly performs active and substantial 
management and operational functions. 

 
 In Rev. Rul. 2001-29, 2001-1 C.B. 1348, the Service addressed the issue of 

whether the rental activities of a REIT satisfy the active trade or business requirement of 
section 355(b).  In concluding that a REIT satisfies this active trade or business 
requirement, the ruling points to the fact that REITs may provide active and substantial 
management functions with respect to their properties that produce qualifying rents from 
real property under section 856(d).   

 
 In this case, it is represented that Management is an independent contractor 
within the meaning of section 856(d)(3), so the issue presented is whether it is actively 
engaged in the trade or business of operating qualified lodging facilities.  At the time 
that Management and TRS entered into management contracts for Management to 
operate the Hotels, Management operated f lodging facilities for parties other than 
Taxpayer or TRS.  The facts indicate that the Management Group has a history of 
managing or operating many hotels throughout the United States.  Substantially all of 
the management and operational activities provided by the Management Group are 
conducted through employees.  An attachment to the ruling request, Exhibit D, dated 
Date 3, includes an article that indicates Management was designated by Corporation 
A, a leading international hotel company, as a “Preferred Management Company” for 
Corporation A’s properties.  Exhibit D also includes an article in which Management’s 
Chief Operating Officer states the company’s intent to manage several new properties 
in the near future.   
 

Based upon the information submitted and representations made, the facts and 
circumstances indicate that the activities and business conduct of Management are 
sufficient for Management to be treated as being actively engaged in the trade or 
business of operating qualified lodging facilities.  Accordingly, we conclude that 
Management qualifies as an eligible independent contractor under section 856(d)(9)(A) 
with respect to hotels it manages or operates for TRS, provided that Management 
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continues to qualify as an independent contractor within the meaning of section 
856(d)(3).  

 
 Except as specifically ruled upon above, no opinion is expressed concerning any 
federal income tax consequences relating to the facts herein under any other provision 
of the Code.  Specifically, we do not rule whether Management qualifies as an 
independent contractor under section 856(d)(3), whether the Hotels are qualified 
lodging facilities within the meaning of section 856(d)(9)(D)(i) of the Code, or whether 
Taxpayer otherwise qualifies as a REIT under part II of subchapter M of Chapter 1 of 
the Code. 
 

This ruling is directed only to the taxpayer requesting it.  Taxpayer should attach  
a copy of this ruling to each tax return to which it applies.  Section 6110(k)(3) of the 
Code provides that this ruling may not be used or cited as precedent.          
     

 
Sincerely, 

 
 

David B.Silber 
David B. Silber 
Chief, Branch 2 
Office of Associate Chief Counsel 
(Financial Institutions & Products) 

 


