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Taxpayer = ------------------------------------------------
-----------------------

Business A = --------------------------------------

Business B = ------------------------------------

Professionals = ----------

Task C = -----------------------------------------------------------------------------------------

Clients = -----------

M = ----

N = ----

O = --

Date 1 = -----------

Year 1 = -------

State X = ----------

Dear --------------:

This letter responds to your August 14, 2008, request for rulings regarding certain 
federal income tax consequences of a proposed transaction. The information submitted 
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in that request and in subsequent correspondence is summarized below. Unless 
otherwise indicated, references herein to code sections and regulations sections are to 
the applicable Internal Revenue Code and Income Tax Regulations.

The rulings contained in this letter are based upon information and representations 
submitted by the taxpayer and accompanied by a penalty of perjury statement executed 
by an appropriate party.   While this office has not verified any of the material submitted 
in support of the request for rulings, it is subject to verification on examination.

Facts

Taxpayer is a State X cash basis C Corporation with a calendar tax year.  Taxpayer was 
created on Date 1, Year 1, as a personal service corporation.  Taxpayer performs 
Business A and Business B.  Taxpayer is wholly owned by M number of Professionals.  
None of the Professionals own less than O% nor more than N% of Taxpayer stock.  

The Professionals, among their many duties for Taxpayer, perform Task C.  Taxpayer 
bills its clients for the services performed by the Professionals, and when the invoices 
are paid, Taxpayer pays salaries and wages to the Professionals.  Taxpayer also has 
other employees, such as nonshareholder clerical staff and nonshareholder 
Professionals.  

Proposed Transaction

Taxpayer will elect to be an S Corporation pursuant to section 1362(a) and may have 
built-in gains from outstanding accounts receivable.  Taxpayer requests this letter ruling 
to determine whether certain salary expenses and other outstanding costs relating to 
the production of the outstanding accounts receivable at the time of an S election will 
qualify as built-in losses under section 1374.

Representation

Taxpayer has represented that it will pay to its Professionals who are shareholders, 
within the first two and one-half months of the recognition period, all salary and wage 
expenses that are related to the production of accounts receivable that are outstanding 
on the effective date of the S election.  

Law

Section 1374(d)(4) provides that any loss recognized on a disposition of an asset during 
the recognition period is recognized built-in loss to the extent the S corporation 
establishes that it held the asset on the first day of the recognition period and such loss 
does not exceed the excess of (i) the adjusted basis of such asset as of the beginning 
of such first taxable year, over (ii) the fair market value of such asset as of such time.
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Section 1374(d)(5)(B) provides that any item of deduction properly taken into account 
during the recognition period but attributable to periods before the first day of the 
recognition period is recognized built-in loss for the taxable year for which it is allowable 
as a deduction.

Section 1374(d)(5)(C) provides that an S corporation's net unrealized built-in gain is 
properly adjusted for items of income and deduction that would be recognized built-in 
gain or loss if taken into account during the recognition period.

Section 1.1374-4(b)(2) of the Income Tax Regulations provides, in relevant part, that 
"any item of deduction properly taken into account during the recognition period is 
recognized built-in loss if the item would have been properly allowed as a deduction 
against gross income before the beginning of the recognition period to an accrual-
method taxpayer."

Treas. Reg. § 1.1374-4(c) limits the treatment under Treas. Reg. § 1.1374-4(b)(2) of
items of deduction properly taken into account during the recognition period as 
recognized built-in loss.  The limitation of Treas. Reg. § 1.1374-4(c) applies to items of 
deduction constituting payments to related parties and any amount properly deducted 
during the recognition period under section 404(a)(5) (relating to payments for deferred 
compensation).  

Treas. Reg. § 1.1374-4(c)(1) provides that any payment to a related party properly 
deducted in the recognition period under Section 267(a)(2) will be deductible as 
recognized built-in loss only if: (i) all events have occurred that establish the fact of the 
liability to pay the amount, and the exact amount of the liability can be determined, as of 
the beginning of the recognition period; and (ii) the amount is paid: (A) within the first 
two and one-half months of the recognition period; or (B) to a related party owning less 
than five percent, by voting power and value, of the corporation’s stock, both as of the 
beginning of the recognition period and when the amount is paid.  

Treas. Reg. § 1.1374-4(c)(2) provides that any amount properly deducted in the 
recognition period under section 404(a)(5) will be deductible as recognized built-in loss 
to the extent: (i) all events have occurred that establish the fact of the liability to pay the 
amount, and the exact amount of the liability can be determined, as of the beginning of 
the recognition period; and (ii) the amount is not paid to a related party to which section 
267(a)(2) applies. 

Rulings

Based solely on the information and representation submitted, we rule on the Proposed 
Transaction as follows:
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1.  Taxpayer’s payments to the Professionals who hold shares in Taxpayer of salary 
and wages relating to the production of outstanding accounts receivable on the 
effective date of the S election, if paid in the first two and one-half months of the 
recognition period, qualify as built-in loss items under § 1374(d)(5)(B).

2.  Taxpayer’s payments to its nonshareholder employees of salary and wages 
relating to the production of outstanding accounts receivable on the effective date 
of the S election, if paid during the recognition period, qualify as built-in loss items 
under § 1374(d)(5)(B).   

3.  Taxpayer’s payments of other unpaid payroll expenses and accounts payable 
related to the production of the accounts receivable outstanding on the effective 
date of the S election, if paid during the recognition period, qualify as built-in loss 
items under § 1374(d)(5)(B).

Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied concerning the 
tax consequences of any aspect of any transaction or item discussed or referenced in 
this letter.  In particular, no opinion is expressed concerning whether Taxpayer qualifies 
as a subchapter S corporation.

This ruling is directed only to the taxpayer requesting it.  Section 6110(k)(3) of the Code 
provides that it may not be used or cited as precedent.

In accordance with the Power of Attorney on file with this office, a copy of this letter is 
being sent to your authorized representative.

A copy of this letter must be attached to any income tax return to which it is relevant. 
Alternatively, taxpayers filing their returns electronically may satisfy this requirement by 
attaching a statement to their return that provides the date and control number of the 
letter ruling.

Sincerely,

Richard Heinecke
Assistant to the Branch Chief, Branch 6
Office of Associate Chief Counsel
(Corporate)

cc:
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