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Attention: ------------------ 
 
 
Dear Senator Kohl: 

I am responding to your inquiry of February 8, 2010, on behalf of a constituent who 
asked whether employees may donate accumulated leave through an employer-
sponsored leave-based donation program to assist the relief effort in Haiti.  Employer-
sponsored leave-based donation programs are agreements whereby employees agree 
to forego accumulated leave if their employer donates cash equal to the value of that 
leave to charitable organizations.  Under these programs, the employees do not include 
the value of the foregone leave in gross income or wages and the employer deducts its 
payments to the charities as business expenses.   

Generally, however, an employee who assigns to another person his or her right to 
receive compensation for personal services must pay income tax on the assigned 
income.  See Lucas v. Earl, 281 U.S. 111 (1930), and Rev. Rul. 58-495, 1958-2 C.B. 
27.  Thus, as a general rule, an employee must include compensation in income where, 
under an agreement or understanding, the employee provides services to his or her 
employer to benefit a charity and the employer pays the compensation for those 
services to the charity.  See section 1.61-2 of the Income Tax Regulations. 

Consequently, the IRS has approved employer-sponsored leave-based donation 
programs in only two instances.  See Notice 2001-69, 2001-2 C.B. 491, modified and 
superseded by Notice 2003-1, 2003-1 C.B. 257 and Notice 2005-68, 2005-2 C.B. 622. 
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At this time, the 2009-2010 Priority Guidance Plan published by the IRS and the 
Treasury Department does not contain a project addressing employer-sponsored leave-
based donation programs for the Haiti Earthquake.  If you have any additional 
questions, please contact me or ---------------------at ---------------------. 
 
 

Sincerely, 
 
 
 
George J. Blaine 
Associate Chief Counsel 
(Income Tax and Accounting) 

 
 


