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Dear ------------------------: 
 
I am responding to your inquiry dated February 14, 2011, on the federal income tax 
treatment of social security benefits you receive from the Netherlands.    
 
You wrote that you receive social security benefits from the Netherlands in addition to 
the social security benefits you receive from the United States.  A percentage of a 
taxpayer’s social security benefits are taxable if the taxpayer meets certain conditions 
(section 86 of the Internal Revenue Code).  You asked if you should add the Dutch 
benefits and the U.S. benefits together in order to calculate the amount of taxable social 
security benefits for U.S. income tax purposes.  
 
Under paragraph 4 of Article 19 of the income tax convention between the United States 
and the Netherlands (the Contracting States), payments made by one of the States 
under the provisions of its social security system to a resident of the other State or to a 
U.S. citizen will be taxable only in the paying State.  Under this provision, only the 
Netherlands can tax the Dutch social security benefits.  Thus, a U.S. taxpayer should 
not add the Dutch social security benefits to the U.S. benefits for purposes of calculating 
the percentage of taxable social security benefits under section 86 of the Code.   
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I hope this information is helpful. If you need further assistance, please call -------- --------
-------------------------at --------------------.      
 
                                                                 Sincerely, 
 
 
       
      Paul Carlino 

      Branch Chief, Employment Tax,  
      Branch 1       
      Division Counsel/Associate Chief Counsel  
      (Tax Exempt & Government Entities) 


