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This memorandum responds to your request for assistance.  This advice may not be 
used or cited as precedent.

LEGEND

S corporation = ------------------
Date 1 = -----------------
Date 2 = --------------
Date 3 = ------------------
Date 4 = --------------------------
Date 5 = ---------------------
Date 6 = ---------------------
Date 7 = ---------------------
Date 8 = -----------------
Date 9 = -------------------
Date 10 = ---------------------------
Date 11 = -------------------
Date 12 = ---------------------------
Date 13 = -------------------
Date 14 = ----------------------
X percent = ------------------
Y percent = ---------------
Z percent = --------------------
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Year 1 = -------
Year 2 = --------
Year 3 = --------
Year 4 = --------
Year 5 = -------
Year 6 = -------
X = --------

ISSUES

(1) If an S corporation fails to report information required by section 6038, does section 
6501(c)(8) apply to extend the period of limitations for assessment with respect to the 
returns of the shareholders of the S corporation? 

(2) If a taxpayer fails to report information required by section 6038, how does section 
6501(c)(8), as amended in 2010, apply to extend the period of limitations?    

(3) Does section 6501(c)(8) apply to amended returns filed on or after Date 3 for original 
returns filed between Date 1 and Date 2? 

(4) If reasonable cause is established for the late filing of the Form 5471, are other 
items on the Form 1120S or Form 1040 available for adjustment under section 
6501(c)(8)(B)?

CONCLUSIONS

(1) It depends.  If an S corporation fails to report the information required by section 
6038, section 6501(c)(8) extends the period of limitations for assessment with respect to 
the  S corporation.  Under the facts below, section 6501(c)(8) also extends the period of 
limitations for assessment with respect to the tax returns of the two majority 
shareholders of the S corporation as they own X percent of the S corporation.  Section 
6501(c)(8), however, probably does not extend the period of limitations for assessment 
with respect to the tax returns of the remaining thirteen shareholders who, together, own 
less than Y percent of the S corporation.   

(2) For returns of S corporation and the two majority shareholders that were filed after 
March 18, 2010, or the returns filed on or before that date if the section 6501 period 
(determined without regard to the 2010 amendments) for assessment of taxes had not 
expired as of that date, section 6501(c)(8), as amended in 2010, applies to extend the 
period of limitations for assessment with respect to the entire tax return, not just 
adjustments related to the failure to report under section 6038.  

(3) No, the applicability of section 6501(c)(8) is determined based on the date on which 
the original returns were filed, not the date of the amended returns. 
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(4) No, if the failure to file Form 5471 with respect to S corporation’s year 5 and year 6 
tax years and the two majority shareholders’ year 4–year 6 tax years was due to 
reasonable cause, the extended limitations period only applies to the item or items 
related to the failure and not the other items on the returns.  

FACTS

Taxpayer herein, S corporation (referred to as “S corporation”), is an S corporation with 
X shareholders.  Two of the shareholders (referred to as “two majority shareholders”), 
own X percent of S corporation.  S corporation was formed as an S corporation on Date 
4.  Its predecessor entity was an S corporation as well.  S corporation has 5 wholly-
owned controlled foreign corporations (CFCs), which it treated as disregarded entities 
for tax years year 1–year 6.  In Date 3, S corporation filed amended returns for year 1–
year 6 recharacterizing the 5 CFCs as regarded entities.  S corporation did not file 
Forms 5471 with these amended returns, and the amended returns did not report the 
information that should have been furnished on the Forms 5471.  Two minority interest 
shareholders (collectively holding Z percent) also filed amended returns for year 5 and 
year 6 prior to the expiration of the statute of limitations for their year 5 taxable year but 
they too did not file Forms 5471 with their amended returns.  The two majority 
shareholders did not file amended returns or Forms 5471. 

Absent application of section 6501(c)(8), the normal three-year period of limitations for 
S corporation’s year 1–year 4 taxable years expired on or before Date 5.  The normal 
three-year period of limitations for S corporation’s year 5 taxable year expired on Date 
6.  The normal three-year period of limitations for S corporation’s year 6 taxable year 
will expire on Date 7. 

Similarly, the normal three-year period of limitations for S corporation’s shareholders for 
the year 1–year 3 taxable years expired on or before Date 8.  The normal three-year 
period of limitations for S corporation’s shareholders for the year 4 taxable year expired 
between Date 9 and Date 10.  The normal three-year period of limitations for S 
corporation’s shareholders for the year 5 taxable year expired between Date 11 and 
Date 12.  The normal three-year period of limitations for S corporation’s shareholders 
for the year 6 taxable year has not yet expired, but will expire in the normal course 
between Date 13 and Date 14.

LAW AND ANALYSIS

Section 6038(a)(1) imposes information reporting requirements on any United States 
person who controls a foreign corporation.  Pursuant to section 6038(a)(4), the 
information reporting requirements prescribed in section 6038(a)(1) also are imposed on 
any United States person who is treated as a United States shareholder of any foreign 
corporation that is treated as a controlled foreign corporation.  Section 6038(e)(2) 
defines a person “in control” of a corporation as a person who owns stock possessing 
more than 50 percent of the total combined voting power of all classes of stock entitled 
to vote, or more than 50 percent of the total value of shares of all classes of stock of a 
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corporation.  Section 6038(e)(2) further states that “[i]f a person is on control of a 
corporation which in turn owns more than 50 percent of the total combined voting power 
of all classes of stock entitled to vote for another corporation, or owns more than 50 
percent of the total value of the shares of all classes of stock of another corporation, 
then such person shall be treated as in control of such other corporation.”  In this case, 
the two majority shareholders own X percent of S corporation and are in control of S 
corporation and the 5 CFCs.  These two majority shareholders, therefore, are required 
to file Form 5471 with respect to the CFCs.  S corporation itself also has a reporting 
obligation with respect to the CFCs under section 6038.  From the facts provided to us, 
it does not appear that the other shareholders own enough stock in the S corporation to 
have an obligation to furnish information under section 6038(a)(4).  
    
Section 6501(a) provides that the amount of any tax imposed by Title 26 shall be 
assessed within three years after the return was filed.  The final sentence of this 
subsection defines “return” to mean “the return required to be filed by the taxpayer (and 
does not include a return of any person from whom the taxpayer has received an item of 
income, gain, loss, deduction, or credit).”  This was a codification of the Supreme 
Court‘s holding in Bufferd v. Commissioner, 506 U.S. 523 (1993).  In Bufferd, the 
Supreme Court clarified that section 6501 applies to the return filed by the ultimate 
taxpayer and not the return filed by the taxpayer’s S corporation.  The amendment of 
section 6501 was understood to apply the logic of Bufferd to other flow-through entity 
situations.  Robinson v. Commissioner, 117 T.C. 308, 318 (2001). 

Prior to March 18, 2010, section 6501(c)(8) provided, in relevant part, that in the case of 
any information which is required to be reported to the Secretary under section 6038,  
the time for assessment of any tax imposed with respect to any event or period to which 
such information relates shall not expire before the date which is three years after the 
date on which the Secretary is furnished the information required to be reported.

Section 6501(c)(8) was amended in 2010 by the Hiring Incentives to Restore 
Employment Act (“HIRE”), Pub. L. No. 111-147 (124 Stat. 106), § 513, to provide, in 
relevant part, that in the case of any information which is required to be reported to the 
Secretary under section 6038, the time for assessment of any tax imposed with respect
to any tax return, event or period to which such information relates shall not expire 
before the date which is three years after the date on which the Secretary is furnished 
the information required to be reported.  The amendment applies to returns filed after 
March 18, 2010, or returns filed on or before that date if the section 6501 period 
(determined without regard to such amendments) for assessment of such taxes had not 
expired as of that date.  

The HIRE Act amendment to section 6501(c)(8), therefore, clarifies that a failure to file a 
Form 5471 for a particular tax year extends the time for the assessment of tax with 
respect to any tax return to which the information relates.  The inclusion of “tax return” in 
section 6501(c)(8) means the extended period applies to all the information reported on 
a tax return and is not limited to adjustments to income related to the information that 
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should have been reported under section 6038.  See Technical Explanation of the 
Revenue Provisions Contained in Senate Amendment 3310, The “Hiring Incentive to 
Restore Employment Act,” Under Consideration in the Senate, JCX-4-10 (February 23, 
2010).  In this case, S corporation’s tax returns for the year 5 and year 6 taxable years 
were filed before March 18, 2010, and the period of limitations was open as of March 
18, 2010.  Similarly, the tax returns of the two majority shareholders for the year 4, year 
5 and year 6 taxable years were filed before March 18, 2010, and the period of 
limitations was open as of March 18, 2010.  Thus, the HIRE Act amendment applies to 
those years and section 6501(c)(8), as amended, operates to extend the time for 
assessment of tax with respect to S corporation’s  entire year 5 and year 6 taxable 
years, and with respect to the two majority shareholders entire year 4, year 5 and year 6 
taxable years.         

The HIRE Act amendment, however,  does not apply to S corporation’s year 1–year 4 
taxable years, or the two majority shareholders’ year 1–year 3 taxable years because 
the period of limitations with respect to those years expired before the effective date of 
the HIRE Act amendments.  Thus, whether the section 6501 period is open for 
assessment of any additional tax due to S corporation’s failure to file Form 5471 in 
years year 1–year 4 or due to the two majority shareholders’ failure to file 5471 in years 
year 1–year 3 would depend on whether the particular tax is related to the information 
required to be reported under section 6038.  Based on the facts presented to us, it is not 
clear whether the two majority shareholders would owe additional tax as a result of the 
change of status of the CFCs. 

S corporation’s filing of amended returns in Date 3 for the year 1–year 6 taxable years 
presents a question regarding whether filing amended returns after the effective date of 
the HIRE Act amendments changes the application of section 6501(c)(8).  As noted 
above, the amended returns did not furnish the information required by a Form 5471, 
and Forms 5471 were not attached to the amended returns.  The two majority 
shareholders did not file Forms 5471 either.  Therefore, S corporation and the two 
majority shareholders continue to be in noncompliance with the section 6038 
requirements and the section 6501(c)(8) period could continue to apply to the relevant 
taxable years.  We caution, however, that for S corporation’s year 1–year 4 taxable 
years, and the two majority shareholders’ year 1–year 3 taxable years, the HIRE Act 
amendments do not apply, so section 6501(c)(8) only extends the assessment period 
for tax imposed with respect to any event or period to which the information required to 
be furnished relates, rather than the entire tax return.  In contrast, S corporation’s tax 
returns for the year 5 and year 6 tax years and the two majority shareholders’ tax 
returns for the year 4, year 5 and year 6 tax years were filed before March 18, 2010, 
and the period of limitations for assessment has not expired.  Therefore, section 
6501(c)(8) extends the assessment period with respect to the information on the entire 
tax returns for those tax years. 

Section 6501(c)(8) was further amended on August 10, 2010, to provide that if the 
failure to furnish the required information is due to reasonable cause and not willful 
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neglect, the extended limitations period only applies to the item or items related to the 
failure and not the entire tax return.  Pub. L. No.111-226 (124 Stat. 2403), § 218.  This 
provision is effective as if included in section 513 of the HIRE Act.  If S corporation’s 
failure to file Forms 5471 for the year 5 and year 6 tax years, and the two majority 
shareholders’ failure to file Forms 5471 for the year 4–year 6 tax years, was due to 
reasonable cause, the extended limitations period would only apply to the item or items 
related to the failure and not the entire tax returns.  The determination of whether 
reasonable cause exists depends on all the facts and circumstances.  We have not 
been provided with sufficient information to make that determination but we are 
available to assist you with the reasonable cause an analysis should the need arise.  

----------------------------------------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------

This writing may contain privileged information.  Any unauthorized disclosure of this 
writing may undermine our ability to protect the privileged information.  If disclosure is 
determined to be necessary, please contact this office for our views.

Please call (202) 622-4940 if you have any further questions.
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