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The Honorable Lois Capps
U.S. House of Representatives
Washington, DC 20515

Attention:

Dear Mr. Capps:

| apologize for the delay in responding to your inquiry dated June 4, 2013, on behalf of
your constituent, asked about the applicability of
employment taxes to the compensatlon of disabled individuals who perform services
through a program operated by a certain non-profit entity.

Due to disclosure and privacy laws, we cannot provide specific tax information to
anyone other than the taxpayer or the taxpayer's authorized representative without that
individual’s or organization’s written authorization. However, | can provide general
information on the applicability of employment taxes to “sheltered workshop programs”
in which disabled individuals receive compensation for training or work.

Employment taxes include Federal Insurance Contributions Act (FICA) tax and federal
income tax withholding. “Employment” means any service, of whatever nature,
performed by an employee for the person employing him, with certain exclusions. An
“‘employee” is any individual who, under the usual common law rules applicable in
determining the employer-employee relationship, has the status of an employee
[Section 3121(d)(2) of the Internal Revenue Code]. Generally, an employment
relationship exists for federal tax purposes if the service recipient has the right to direct
and control the worker. [See Treasury Regulation sections 31. 3121(d)-1, 31.3401(c)-1].
The question of whether an employment relationship exists is highly factual and must
consider all the facts and circumstances of each particular case. Generally, if an
employment relationship exists, the employer must withhold and pay federal
employment taxes.
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Our position on the applicability of employment taxes to compensation received by an
individual performing services in a sheltered workshop is in Revenue Ruling 65-165,
1965-1 C.B. 466. In the first fact pattern in the ruling, individuals were given orientation
and training for 16 weeks in a program designed to prepare them to work in private
industry. The ruling found the individuals were not employees of the workshop for
federal employment tax purposes while they were being trained.

In the second fact pattern, individuals who completed the training continued to work in
the workshop, either while awaiting placement in private industry, or permanently if they
could not find a job. The workshop paid the individuals, provided working conditions and
pay scales comparable to those in private industry, and had fixed working hours and
production schedules. The workers also received some benefits, and the workshop
could discharge them if the work was not satisfactory. The ruling found that, under these
facts, the individuals were employees for federal employment tax purposes.

In 1997, we issued a memorandum [PMTA-00171] affirming that Revenue Ruling 65-
165 applies to sheltered workshops and similar programs, and that the ruling should be
applied strictly to the facts of each particular case. Therefore, generally, the key in
determining the employment status of disabled individuals is to determine which fact
pattern the case at issue most closely resembles.

Taxpayers who employ individuals with disabilities can find information on the IRS.gov
web site by entering the search term “sheltered workshop” and clicking on the link, “Tax
Benefits for Businesses Who Have Employees with Disabilities.” This page specifically
addresses the classification of workers in sheltered workshops for employment tax
purposes. Taxpayers whose dependent is a disabled individual working at a sheltered
workshop can find information in Publication 17, Your Federal Income Tax.

We are aware that in certain cases other government agencies administer laws that
require the determination of or presuppose that an employment relationship exists.
However, we must make an independent determination of whether an employment
relationship exists for federal tax purposes. Therefore, other federal agency’s findings,
such as a Department of Labor certificate on the applicability of the minimum wage, are
not determinative for federal tax purposes.

| hope this information is helpful. Please contact me or of my staff
if we can further assist you.

Sincerely,

Paul J. Carlino

Chief, Employment Tax, Branch 1

Office of the Division Counsel/Associate
Chief Counsel (Tax Exempt & Government
Entities)
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