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This Chief Counsel Advice responds to your request for assistance.  This advice may 
not be used or cited as precedent. 

ISSUE 

Whether collection due process (CDP) rights must be given to a transferee of a taxable 
estate when the Service seeks to levy or seize property to enforce either the general 
estate tax lien arising under I.R.C. § 6324(a)(1), or the “like lien” described in section 
6324(a)(2)?   

CONCLUSION 

The transferee is not entitled to CDP rights under either scenario.  This is a change from 
our prior position.   

LAW AND ANALYSIS 

Section 6324(a)(1) establishes a federal tax lien upon the property included in the gross 
estate of a decedent for 10 years after the decedent’s date of death.  The gross estate 
includes probate and non-probate property.  Non-probate property is the property 
described in sections 2034-2042.  The section 6324(a)(1) estate tax lien remains on all 
property included in the gross estate unless it is replaced by a section 6324(a)(2) like 
lien, or attached to other property under section 6324(a)(3).  Non-probate property in 
the hands of a trustee or transferee is encumbered by the estate tax lien and the 
Service may levy upon the property to collect unpaid estate tax based on the lien.  If the 
transferee transferred the non-probate property to a purchaser or the holder of a 
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security interest, the section 6324(a)(1) lien is divested from that property and a section 
6324(a)(2) like lien is created upon all of the transferee’s other property, including after-
acquired property.  Section 301.6324-1(a)(2)(ii); United States v. Chapel Chase Joint 
Venture, Inc., 753 F. Supp. 179 (D. Md. 1990).     
 
Section 6324(a)(2) provides another means of estate tax collection.  This provision 
imposes personal liability for any estate tax not paid when due, up to the value of the 
property received (as of the date of death), on a trustee or transferee who receives on 
the date of death non-probate property included in the gross estate of the decedent.  
The personal liability under section 6324(a)(2) is a separate liability of the transferee, 
not the estate tax liability.  See Baptiste v. Commissioner, 29 F.3d 1533, 1541 (11th Cir. 
1994).   Section 6324(a)(2) does not create a lien upon the transferee’s property to 
collect the personal liability. 
 
The Service possesses two options to collect personal liability from a transferee under 
section 6324(a)(2).  The Service may use the transferee liability procedures provided by 
section 6901 to assess and collect a transferee liability in the same manner as the 
estate tax liability.  In the alternative, the Service may file a suit under section 7402 in a 
United States district court.  See United States v. Russell, 461 F.2d 605, 606 (10th Cir. 
1972); United States v. Degroft, 539 F.Supp. 42, 44-45 (D. Md. 1981).   
 
If there is a section 6324(a)(1) estate tax lien or a section 6324(a)(2) like lien attached 
to the property against which the Service would like to pursue administrative collection , 
the Service is not first required to pursue a section 6901 assessment or court 
proceeding to impose personal liability on a transferee.  The IRS can enforce these 
liens through the use of a levy or seizure issued in the name of the estate against 
property subject to that tax lien in the hands of the transferee.  This action is authorized 
by section 6331(a) and section 301.6331-1(a). 
 
Under section 301.6330-1(b)(2) Q&A B5, persons who hold property subject to a 
section 6324(a)(1) lien or section 6324(a)(2) like lien are not entitled to a CDP notice 
and hearing prior to or after levy.  This provision is intended to cover all transferees of 
property subject to a federal tax lien.  The regulation takes the position that the only 
persons entitled to CDP notices and hearings are “taxpayers.”  See Section 301.6330-
1(a)(3) Q&A A1.  This interpretation is based on the legislative history of the IRS 
Restructuring and Reform Act of 1998, and is consistent with sections 6320 and 
6331(a), which Congress contemplated would operate in tandem with section 6330.  
Transferees are not taxpayers under section 6324; the estate is the taxpayer.  Personal 
liability does not become a “tax” liability for purposes of section 6330 subject to 
administrative collection action until assessed through the section 6901 procedures.  
See Section 6901(a).  The basis for collection from the transferee’s assets is the 
enforcement of the estate tax lien or the like lien attached to those assets, not the 
collection of the personal liability.  In this circumstance, the transferee is not a 
“taxpayer” under the CDP regulations.  As such, a transferee is not entitled to a CDP 
notice or hearing when the Service seeks to levy or seize distributed property subject to 
the estate tax lien.  Similarly, a transferee is not entitled to a CDP notice or hearing 
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when the Service seeks to levy on the transferee’s other property subject to the like lien.  
A CDP notice does need to be given to the taxpayer (estate) before the levy on assets 
in the hands of the transferee to which the estate tax lien or like lien attaches.   
 
In prior advice issued by this office in 2001, before the final CDP regulations were 
adopted by the Department of Treasury, we concluded that a CDP notice must be 
provided to a transferee when levying based upon the like lien that arises under section 
6324(a)(2) upon transfer of non-probate property by the initial transferees described in 
section 6324(a)(2) to a purchaser or security interest holder.  Upon such transfer, the 
estate tax lien is divested from the transferred property and a like lien arises and 
attaches to all other property of the initial transferee.   
 
We concluded in 2001 that a levy based upon the like lien was distinguishable from a 
levy on property received subject to the section 6324(a)(1) estate tax lien because the 
Service could levy any of the transferor’s property, including after-acquired property.  In 
this respect, we concluded that providing CDP rights in the “like lien” scenario would be 
more justifiable.  For example, the transferor may be able to propose collection 
alternatives regarding which property should be levied.  In addition, we reasoned that 
levies based upon the like lien should be treated consistently with levies based upon 
transferee assessments under section 6901 and the resulting section 6321 federal tax 
lien, where the assessed party would be a “taxpayer” entitled to CDP rights.  Because 
section 6901 and section 6324(a)(2) are different mechanisms to collect the same 
transferee liability, it would arguably be equitable to provide CDP rights in both cases.   
 
We have reconsidered our 2001 advice and now conclude that our prior position was 
incorrect.  We mischaracterized the like lien as a mechanism analogous to transferee 
liability under section 6901 for the purpose of collecting personal liability of the 
transferee.  Rather, the section 6324(a)(2) like lien is not independent of, and is merely 
a substitute for, the section 6324(a)(1) estate tax lien.  Neither the Code nor the 
regulations explicitly address this issue, but a plain meaning construction of the phrase 
supports the conclusion that the like lien of section 6324(a)(2) is identical to the special 
estate tax lien created in section 6324(a)(1).1  See Armstrong v. Commissioner, 114 
T.C. 94, 101 (2000) (estate lien and like lien are "identical").   See also United States v. 
Rotherham, 836 F.2d 359 (7th Cir. 1988) (discussing the relationship between the 
general tax lien of section 6321 and the special estate tax liens created in section 
6324(a)(1) and (a)(2)). Accord Beaty v. United States, 90-1 USTC ¶ 60,004 (E.D. Tenn. 
1989) and United States v. Warner, 85-2 USTC ¶ 13,641 (S.D. N.Y. 1985). 
 

                                            
1  As a result, the section 6324(a)(1) estate tax lien and section 6324(a)(2) like lien have the same 
collection statute of limitations period:  ten years from the decedent’s date of death.  The collection statute 
of limitations for collecting the personal liability of the transferee, on the other hand, under section 6901 or 
by district court suit, is ten years from the date of assessment of the personal liability or assessment of 
the estate tax liability, respectively.  See Section 6502(a)(1); Degroft, 539 F.Supp. at 44.   
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The legislative history of section 6324(a)(2) supports this conclusion.  Section 315(a) of 
the Revenue Act of 1926 provided that "[u]nless the tax is sooner paid in full, it shall be 
a lien for ten years upon the gross estate of the decedent… ."  P.L. 68-176.  The first 
sentence of section 315(b) of the Act provided that if property was transferred by a 
decedent (A) by trust or otherwise, in contemplation of or intended to take effect at or 
after his or her death, or (B) to a beneficiary under a life insurance contract, and the 
estate tax is not paid when due, the transferee, trustee or beneficiary "shall be 
personally liable for such tax, and such property … shall be subject to a like lien equal 
to the amount of such tax."  Id.  The second sentence of section 315(b) directed that 
"[a]ny part of such property described in the first sentence sold by the transferee or 
trustee to a bona fide purchaser for adequate and full consideration in money or 
money's worth shall be divested of the lien and a like lien shall then attach to all the 
property of such transferee or trustee… ."  When the Internal Revenue Code of 1939 
was enacted, section 827(a) and (b) of the Code incorporated all of section 315(a) and 
(b) of the Revenue Act of 1926.2  P.L. 76-1.   
 
Section 827(b) was subsequently amended by the Revenue Act of 1942.  Section 
827(a) and (b), as amended by the Revenue Act of 1942, was the predecessor to 
current section 6324(a)(1) and (a)(2).  See Armstrong v. Commissioner, 114 T.C. 94, 
101 (2000).  Section 411 of the Revenue Act of 1942 amended section 827(b) to 
eliminate "and such property … shall be subject to a like lien equal to the amount of 
such tax."3  P.L. 77-743.  The second sentence was amended to add a specific 
reference to the estate tax lien provided in section 827(a) but otherwise remained 
unchanged:  “Any part of such property sold … shall be divested of the lien provided in 
section 827(a) and a like lien shall then attach to all property" of the transferee.  Id.  The 
Senate report describing changes made to the 1939 Code explains that the reference to 
the estate tax lien imposed by section 827(a) in the second sentence made the 
reference to like lien in the first sentence unnecessary, and therefore the reference to 
the like lien was eliminated.  S. Rep. No. 69-52, Part 1, page 38.  The reference to the 
like lien in the first sentence would only be unnecessary if such lien was identical or 
equivalent to the section 827(a) general estate tax lien.  If the like lien eliminated from 
the first sentence of section 827(b) was identical or equivalent to the section 827(a) 
estate tax lien, then it is reasonable to conclude that Congress intended the like lien 
attached to all of the transferee's property, described in the second sentence of section 
827(b), also to be identical or equivalent to the estate tax lien.  Accordingly, the like lien 
described in section 6324(a)(2) on all of the transferee's property is for the collection of 
the estate tax, rather than the transferee's personal liability.   
 
Under this analysis, the section 6324(a)(2) like lien is for the in rem collection of the 
estate tax from property subject to the lien, and not for collection of the transferee’s 
personal liability.  The estate tax lien shifts to other property, but the estate remains the 
only taxpayer.  The transferee under section 6324(a)(2) is not the taxpayer, but is 
holding property subject to the tax lien for collection of another person’s (the estate’s) 
                                            
2  Section 827(b) was also amended to add other pieces of non-probate property to the existing list.   
3  Section 411 of the Revenue Act of 1942 also amended section 827(b) to replace the list of non-probate 
property with citations to newly added Code provisions describing the non-probate property. 
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taxes.  Under the CDP regulations, the transferee would not be a “taxpayer” entitled to 
CDP rights.   
 
We recognize that the section 6324(a)(2) like lien is different from other types of tax 
liens because it attaches to property other than that transferred by the taxpayer estate, 
including wages, bank accounts and after-acquired property.  It is true that the 
transferor, if given CDP rights, would be able to propose alternatives to collection from 
certain types of property.  However, although not entitled to CDP rights, such party 
would be entitled to collection appeal program (CAP) rights to propose collection 
alternatives and raise any other issues pertaining to the levies or proposed levies.  IRM 
8.24.1.2 (10-01-2012).  For other issues that could be raised in CDP, such as the 
underlying tax liability, it would be counterintuitive to offer CDP rights to a non-taxpayer.  
If the estate tax were assessed from the estate tax return, for example, nothing would 
preclude the transferee given CDP levy rights from contesting that estate tax liability.  
See section 6330(c)(2)(B).  Furthermore, a transferee has the ability to prevent 
imposition of the like lien by not selling or encumbering the estate assets prior to 
satisfaction of the estate tax. 
 
It is possible that a party in possession of non-probate property subject to the estate tax 
lien may not be aware of this unrecorded lien and may, therefore, also be unaware of 
the imposition of the like lien upon the sale or further encumbrance of the non-probate 
property.  In this respect, the party whose property is subject to a like lien is really no 
different than a purchaser of or holder of security interest in probate property 
encumbered by an unrecorded estate tax lien who is unaware of that lien.  See section 
6324(a)(3); United States v. Vohland, 675 F.2d 1071, 1075 (9th Cir. 1982) (estate tax 
lien remained attached to probate property sold to purchaser without notice of lien when 
fiduciary of estate had not received a section 2204 discharge at time of sale).  It is not 
disputed that a purchaser or security interest holder under those circumstances would 
not be entitled to CDP rights prior to or after levy.   
 
For these reasons, a transferee of non-probate property is not entitled to a CDP notice 
or hearing prior to or after levy upon property subject to either the section 6324(a)(1) 
estate tax lien or the section 6324(a)(2) like lien.  Under the CDP regulations, parties 
holding property subject to a federal tax lien are not “taxpayers” entitled to CDP rights.  
As this is a change from our prior advice in 2001, 

.   
 
This writing may contain privileged information.  Any unauthorized disclosure of this 
writing may undermine our ability to protect the privileged information.  If disclosure is 
determined to be necessary, please contact this office for our views. 
 
Please call (202) 622-3630 if you have any further questions. 




